Θεραπείες

Εμφράξεις – Σφραγίσματα

Όταν κάποιο δόντι έχει τερηδόνα (εικόνα 1, 2), η θεραπεία που επιλέγουμε συνήθως είναι η τοποθέτηση κάποιου εμφρακτικού υλικού στη κοιλότητα που δημιουργείται. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται έμφραξη ή σφράγισμα και περιλαμβάνει την πλήρη απομάκρυνση της τερηδόνας από το δόντι και την τοποθέτηση κάποιου βιοσυμβατού οδοντιατρικού υλικού.

Εάν όμως η τερηδόνα έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη κοιλότητα ή είναι πολύ βαθιά και επεκτείνεται μέσα στο νεύρο τότε ενδείκνυται άλλο είδος θεραπείας και θα αναλυθεί παρακάτω. Με άλλα λόγια το σφράγισμα προωρίζεται κυρίως για τερηδόνες μέτριου μεγέθους κυρίως, χωρίς σοβαρή εγγύτητα με το νεύρο του δοντιού και χωρίς έντονα συμπτώματα πονόδοντου ή φουσκώματος.

Λευκές Εμφράξεις

Το υλικό που χρησιμοποιούμε σήμερα για τα σφραγίσματα είναι κατά κύριο λόγο λευκό και γίνεται από σύνθετη ρητίνη.

Η σύνθετη ρητίνη είναι μία πάστα στο χρώμα του δοντιού, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και 40 περίπου χρόνια ως υλικό αποκατάστασης των δοντιών.

Η σύνθετη ρητίνη στην σημερινή της εξελιγμένη μορφή είναι ανθεκτικό υλικό πλέον αλλά ευαίσθητο στη χρήση.

Ασημένιες Εμφράξεις

Το υλικό που χρησιμοποιείται για το ασημένιο σφράγισμα είναι το αμάλγαμα. Το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι το κράμα του καθαρού υδραργύρου με άργυρο, κασσίτερο, χαλκό, ψευδάργυρο ή και με άλλα μέταλλα, πολύτιμα ή όχι.

Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε λιγοστές περιπτώσεις κυρίως σε πολύ εκτεταμένα ή υποουλικά σφραγίσματα σε μόνιμα οπίσθια δόντια λόγω του ότι συμπεριφέρεται καλύτερα σε συνθήκες υγρασίας και είναι πιο ανθεκτικό στις δυνάμεις μάσησης όταν η έμφραξη είναι πολύ ευρεία.

Όσον αφορά την τοξικότητα του αμαλγάματος αυτή οφείλεται στο ότι περιέχει υδράργυρο που είναι τοξικός στο περιβάλλον. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το αμάλγαμα άρχισε να αποσύρεται από τα οδοντιατρεία. Δεν υπάρχει ακόμα ικανοποιητική απόδειξη ότι το αμάλγαμα είναι τοξικό στο στόμα εφόσον ο υδράργυρος είναι ενσωματωμένος μέσα στο σφράγισμα και όχι σε ελεύθερη μορφή.

Πολφοτομή

Ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου η τερηδόνα είναι βαθιά πολύ κοντά ή μέσα στο νεύρο.

Εάν η τερηδόνα προχωρήσει σε βαθμό που πλησιάζει πολύ στο νεύρο ή ακουμπήσει σε αυτό( δες εικόνα όπου το βέλος δείχνει βαθιά τερηδόνα η οποία παριστάνεται με μαύρο χρώμα, μέσα στο νεύρο που παριστάνεται με κόκκινο χρώμα στην εικόνα), τότε το επιφανειακό τμήμα του νεύρου μολύνεται και θα πρέπει να αφαιρεθεί ώστε να αποφευχθεί η επέκταση της μόλυνσης σε ολόκληρο το νεύρο του δοντιού.

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται πολφοτομή.

 • Κατά την πολφοτομή, το επιφανειακό μέρος του νεύρου-πάνω από τη ρίζα αφαιρείται (2η δόντι από αριστερά στο σχήμα) και στη συνέχεια τοποθετείται ειδικό φαρμακευτικό παρασκεύασμα για αποστείρωση του υπόλοιπου ριζικού νεύρου και διατήρησή του σε καλή κατάσταση.
 • Επεμβαίνοντας με αυτό τον τρόπο, μπορούμε συνήθως να διατηρήσουμε το δόντι σε υγιή κατάσταση για μερικά χρόνια εώς ότου πέσει με τη φυσική ροή του χρόνου.
 • Απλό σφράγισμα σε τέτοια περίπτωση χωρίς απομάκρυνση του μολυσμένου τμήματος του νεύρου θα οδηγούσε το δόντι σε σύντομη αποτυχία, με την έννοια της μόλυνσης και της δημιουργίας αποστήματος.
 • Η πολφοτομή σημειώνει επιτυχία κατά 75%. Έπειτα χρειάζεται κλινική και ακτινογραφική παρακολούθηση για επιβεβαίωση της επιτυχίας της. Δόντια που έχουν υποστεί πολφοτομή γίνονται εύθραυστα και χρειάζονται τοποθέτηση στεφάνης από ανοξείδωτο ατσάλι για την αποκατάσταση τους

Ενδοδοντική θεραπεία ή Απονεύρωση

 • Όπου υπάρχει βαθιά κοιλότητα που επεκτείνεται μέσα στο νεύρο και προκαλεί φλεγμονή σε ολόκληρο το νεύρο του δοντιού είναι απαραίτητη η ενδοδοντική θεραπεία (αλλιώς απονεύρωση).
 • Κατά την απονεύρωση αφαιρείται ολόκληρο το νεύρο από το δόντι και τοποθετείται αντιμικροβιακό φάρμακο στις ριζικές κοιλότητες.
 • Αν το παιδί σας υποφέρει από αιφνίδιους πόνους (πόνος που εμφανίζεται χωρίς ερέθισμα), είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί απονεύρωση στο δόντι που τον προκαλεί.
 • Ωστόσο, αν ένα παιδικό δόντι παρουσιάζει μεγάλη μόλυνση μαζί με απόστημα και οίδημα στο πρόσωπο ίσως να είναι απαραίτητη η εξαγωγή του εφόσον η απονεύρωση δεν σημειώνει μεγάλη επιτυχία στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 • Στα μόνιμα δόντια, ωστόσο, απονεύρωση μπορεί να γίνει με επιτυχία ακόμη κι αν παρουσιάζουν μεγάλη μόλυνση.
 • Αν είναι απαραίτητο να γίνει απονεύρωση σε κάποιο από τα παιδικά δόντια μην ανησυχήσετε! Το μόνιμο δόντι που θα ακολουθήσει έχει το δικό του νεύρο κι επομένως η αφαίρεση του νεύρου του πρώτου δοντιού δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου το νεύρο του μόνιμου δοντιού!

Ανοξείδωτες Στεφάνες

 • Η ανοξείδωτη στεφάνη (εικόνα ) προκατασκευάζεται από γνήσιο ανοξείδωτο ατσάλι σε διάφορα μεγέθη. Έπειτα από προεργασία στο δόντι, επιλέγουμε το σωστό μέγεθος στεφάνης, τη μεταπλάθουμε με ειδικά εργαλεία και στη συνέχεια την κολλάμε στο δόντι.
 • Η ανοξείδωτη στεφάνη λειτουργεί εξίσου καλά όπως κι ένα κανονικό δόντι και καθώς συγκολλείται σε αυτό πέφτει με το δόντι στον κατάλληλο χρόνο. Σπανιότατα ξεκολλά, δεν φθείρεται, ούτε χαλάει το δόντι από κάτω.
 • Γενικά οι στεφάνες αυτές έχουν άριστη πρόγνωση!
 • Το μεγάλο πλεονέκτημα την ανοξείδωτης στεφάνης είναι ότι το δόντι δεν κινδυνεύει να ξανατερηδονιστεί λόγω πλήρους κάλυψης του από τη στεφάνη και αυτό την κάνει ιδιαίτερα πολύτιμη σε περιπτώσεις παιδιών με μεγάλη ευπάθεια στην τερηδόνα γιατί προστατεύει το δόντι από επαναλαμβανόμενα σφραγίσματα και τις συνέπειες που ακολουθούν (ταλαιπωρία παιδιού, έξοδα κτλ).

Εξαγωγές

Αν ένα νεογιλό (παιδικό) δόντι υποστεί μεγάλη φθορά (τερηδόνα) που δεν μπορεί να αποκατασταθεί ή αν έπαθε μεγάλη μόλυνση και δημιουργεί απόστημα ίσως να είναι απαραίτητη η εξαγωγή του. Νεογιλά δόντια που έχουν μόλυνση δεν πρέπει να παραμένουν στο στόμα

 • γιατί υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να υποστεί σοβαρό φούσκωμα στο πρόσωπο με επέκταση της μόλυνσης στο λαιμό ή το κρανίο και
 • λόγω της βλάβης που μπορεί να προκαλέσουν στα διάδοχα μόνιμα δόντια τα οποία επειδή βρίσκονται στην ευαίσθητη φάση της ανάπτυξης είναι πολύ ευάλωτα σε τέτοιου είδους μολύνσεις.

H αντιβίωση είναι μόνο προσωρινό μέτρο αντιμετώπισης της μόλυνσης. Δεν θεραπεύει μόνιμα την κατάσταση.

Οι Χορηγοί μας