Πρόληψη στο Οδοντιατρείο

Η πρόληψη των νόσων του στόματος είναι μία διαδικασία που χρειάζεται διαρκή έλεγχο και παρακολούθηση από τον οδοντίατρο. Γι'αυτό, οι επισκέψεις ρουτίνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας για μείωση των νόσων αυτών στο παιδί και κατ'επέκταση και στον ενήλικα.

Στην αρχική επίσκεψη το παιδί αξιολογείται κλινικά και ακτινογραφικά, καταγράφονται οι διατροφικές του συνήθειες και ανάλογα με τα ευρήματα τοποθετείται σε κατηγορία κινδύνου για ανάπτυξη τερηδόνας. Ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου είναι και η συχνότητα των επισκέψεων ρουτίνας στο οδοντιατρείο ως εξής:

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων αυτών, γίνεται καθαρισμός, αξιολόγηση της υγιεινής του παιδιού, υπενθύμιση της τεχνικής βουρτσίσματος και σωστής διατροφής, ορθοδοντική αξιολόγηση, φθορίωση και εάν χρειάζεται ακτινογραφίες.

Η επαναλαμβανόμενες τερηδόνες των δοντιών είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά ψηλού και μέτριου κινδύνου όπου μέσα σε έξι μήνες η τερηδονισμένη κοιλότητα του δοντιού μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα από μικρή σε μεγάλη και να προσεγγίσει απειλητικά το νεύρο του δοντιού.

Ακόμη και παιδιά που επιδιόρθωσαν τα δόντια τους εξακολουθούν να κινδυνεύουν από νέα κρούσματα τερηδόνας. Ιδιαίτερα παιδιά με πολλές τερηδόνες στην πρώτη οδοντοφυΐα θέλουν στενή παρακολούθηση όταν αρχίζουν να αποκτούν μόνιμα δόντια δηλ γύρω στην ηλικία των έξι ετών εφόσον ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και στα μόνιμα δόντια.

Ακτινογραφικός έλεγχος

Ο ακτινογραφικός έλεγχος είναι εξίσου σημαντικός και απαραίτητος όσο και η κλινική εξέταση για ολοκληρωμένη και ακριβή οδοντιατρική διάγνωση.

Κατά τη διάρκεια εξέτασης ρουτίνας και εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον οδοντίατρο λαμβάνονται οι ανάλογες ακτινογραφίες.

Πολλές φορές δόντια που φαίνονται εντελώς υγιή (εικόνα) μπορεί να αναπτύξουν τερηδόνα στα σημεία επαφής με τα εφαπτόμενα δόντια. Κατ’ ακρίβεια, οι τερηδόνες αυτού του είδους μπορεί να είναι βαθιές και πολύ κοντά στο νεύρο του δοντιού και δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνο με ακτινογραφική εξέταση (βέλος).

Οι Χορηγοί μας