Στοματική υγιεινή στο σπίτι

Το καθημερινό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι οι βάσεις για την καλή υγεία της στοματικής κοιλότητας και κυρίως των δοντιών και των ούλων.

Με το βούρτσισμα αφαιρείται η πλάκα δηλαδή το στρώμα βακτηρίων που αναπτύσσεται πάνω στα δόντια κοντά στα ούλα. Η πλάκα είναι μία από τις κυριότερες αιτίες φθοράς των δοντιών και παθήσεων των ούλων. Συγκεκριμένα η αυξημένη συγκέντρωση της μικροβιακής πλάκας μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα,ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, δηλαδή καταστροφή των ιστών (συνδέσμων και οστού) γύρω από τη ρίζα του δοντιού που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια στήριξης του, χαλάρωση ακόμη και σε απώλεια του. Για την ακρίβεια, η περιοδοντίτιδα, είναι μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας δοντιών στους ενήλικες.

Έρευνες έδειξαν ότι όταν το βούρτσισμα ξεκινά περίπου στην ηλικία του ενός έτους, τα μικροβιακά στελέχη ξεριζώνονται στην αρχή, πριν αυξηθούν και γίνουν παθογόνα και διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα σ`όλη την παιδική ηλικία αλλά και μετέπειτα.

Όπως αναφέραμε και πριν το παιδί όταν γεννηθεί δεν έχει στο στόμα του τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα. Γύρω στην ανατολή του πρώτου δοντιού ξεκινά η συσσώρευση μικροβίων στο στόμα είτε από την μητέρα, είτε με άλλους τρόπους. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μην αφήσετε να αυξηθούν τα μικρόβια αυτά στο σάλιο.

Σωστό βούρτσισμα:

Το σωστό βούρτσισμα είναι το πρώτο βήμα για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και ούλων και χρειάζεται μόνο δύο περίπου λεπτά:

  • Για την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45º προς τα ούλα.
  • Χρησιμοποιήστε απαλές και μικρές κινήσεις, μετακινώντας την οδοντόβουρτσα σας κυκλικά ή μπρός πίσω με πολύ μικρές κινήσεις υπό την μορφή δόνησης.
  • Χρησιμοποιήστε την ίδια κίνηση για να καθαρίσετε τις γλωσσικές (εσωτερικές) επιφάνειες των δοντιών.
  • Στη συνέχεια καθαρίστε τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών μετακινώντας την οδοντόβουρτσα μπρός πίσω.
  • Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε κατά μήκος των ούλων και οπωσδήποτε τα δόντια που βρίσκονται στο πίσω μέρος.
  • Επίσης βουρτσίστε και τη γλώσσα σας για να έχετε πιο δροσερή αναπνοή.

Αντικατασταση της οδοντόβουρτσας σας

Να θυμάστε να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσα σας όταν έχει αρχίσει να φθείρεται ή κάθε τρεις μήνες.

Γιατί είναι καλύτερα να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας συχνά; Μελέτες έχουμε δείξει ότι μία καινούρια οδοντόβουρτσα αφαιρεί άνω του 30% περισσότερη πλάκα παρά μία οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείται για τρεις μήνες.

Οδοντικό νήμα: Είναι το ίδιο σημαντικό με το βούρτσισμα

Αφού έχετε βουρτσίσει μπροστά, πίσω και τις άκρες των δοντιών σας πρέπει να καθαρίσετε και ανάμεσά τους, για να φτάσετε σε περιοχές που δεν καθαρίζει η οδοντόβουρτσα. Γνωρίζετε ότι αν δεν χρησιμοποιείται οδοντικό νήμα το 40% της επιφάνειας των δοντιών σας μένει ακαθάριστο.

Πώς να χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα:

  • Τραβήξτε περίπου 60 εκατοστά νήμα και χαλαρά τυλίξτε το γύρω από τα μεσαία δάχτυλα του κάθε χεριού σας(τυλίξτε περισσότερο στο ένα δάχτυλο από ότι στο άλλο), αφήνοντας 1 εκατοστό νήματος ανάμεσα τους.
  • Με τους αντίχειρες σας και το δείχτη σας κρατήστε το νήμα τεντωμένο και απαλά γλιστρήστε το ανάμεσα στα δόντια σας, ενώ να είστε προσεκτικοί να μην το κατεβάσετε απότομα στα ούλα σας.
  • Κάντε καμπύλη στο νήμα, γύρω από το κάθε δόντι σε σχήμα «C» και απαλά μετακινήστε το πάνω και κάτω στο κάθε δόντι συμπεριλαμβανομένου και κάτω από τα ούλα. Ξετυλίξτε καινούριο κομμάτι νήματος ενώ μετακινήστε από δόντι σε δόντι.
  • Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το νήμα τα ούλα σας ίσως ματώνουν, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο. Ίσως σημαίνει ότι έχετε φλεγμονή των ούλων. Μετά από μερικές μέρες χρησιμοποίησης του νήματος, η αιμορραγία θα σταματήσει αφού τα ούλα σας θα είναι πιο υγιή. Αν η αιμορραγία συνεχίσει συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.

Χρησιμοποιήστε το νήμα για να αποφύγετε τις μεσοδόντιες τερηδόνες (πάνω εικόνα, μαύρες κηλίδες)

Έχετε παιδιά; Μάθετε τα από νωρίς!

Τα υγιή δόντια είναι το κλειδί για υγιή παιδική ηλικία. Τα παιδιά τα χρειάζονται για το μάσημα, σωστή χώνευση, καθαρή ομιλία και καλή εμφάνιση. Σήμερα χάρη στην ανεπτυγμένη ιατρική και στα οδοντιατρικά προϊόντα, τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν έχοντας δυνατά και χωρίς τερηδόνα δόντια. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι ανάγκες για φροντίδα των δοντιών του παιδιού σας, αλλάζουν δραματικά ενώ τα δόντια και ούλα του αναπτύσσονται. Παρακάτω είναι κάποιες συμβουλές για να σας βοηθήσουν σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού σας.

Οι Χορηγοί μας