Στραβα δοντάκια

Ανατολη μονίμου μπροστινού δοντιού (τομέα) μέσα από το παιδικό δόντι.

Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών και προκαλεί την έντονη ανησυχία των γονιών. Μπορεί να αφορά ένα ή και περισσότερα μπροστινά μόνιμα δόντια και συμβαίνει πολύ συχνότερα στην κάτω γνάθο.

Δύο είναι οι βασικές αιτίες που συμβαίνει αυτό το πρόβλημα:

  • Πολλές φορές τα σπέρματα των μονίμων τομέων όταν δημιουργούνται στο οστό της γνάθου παίρνουν μια πιο εσωτερική θέση -προς τη γλώσσα δηλαδή -μέσα από τους παιδικούς τομείς οπότε και οι πιθανότητες ανατολής των δοντιών αυτών γλωσσικά (εσωτερικά) των προκατόχων τους, είναι αυξημένες και
  • Ο συνωστισμός των δοντιών, δηλαδή εάν τα δόντια είναι πυκνά και δεν υπάρχει αρκετός χώρος να διευθετηθούν στις σωστές θέσεις. Σε τέτοια περίπτωση τα δόντια ανατέλλουν εσωτερικά για να βρουν χώρο.

Αντιμετώπιση:

Η υπομονή και η ψυχραιμία είναι η καλύτερη θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Δεν είναι επείγουσα κατάσταση και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας εφόσον το πρόβλημα λύνεται με πολύ απλό τρόπο ως εξής: Εάν προσέξετε ότι το μόνιμο δόντι του παιδιού σας έρχεται μέσα από το παιδικό κάντε λίγη υπομονή. Το πιο συνηθισμένο σενάριο είναι ότι μετά από λίγες εβδομάδες το παιδικό δόντι θα κουνηθεί και θα πέσει από μόνο του, ενώ τη θέση του θα πάρει το μόνιμο δόντι με την πίεση της γλώσσας μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.

Εάν όμως, διαπιστώσετε ότι ο χώρος δεν είναι αρκετός ή εάν το μόνιμο δόντι μεγαλώνει χωρίς να κουνιέται καθόλου ή να κουνιέται ελάχιστα το παιδικό δόντι, τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας. Ο οδοντίατρος θα κρίνει εάν πρέπει να αφαιρέσει το παιδικό δοντάκι. Εαν ναι, τοτε με εύκολο τρόπο αφαιρείται ούτως ώστε το μόνιμο δόντι πλέον να είναι ελεύθερο να πάρει τη θέση του με την πίεση της γλώσσας.

Σπάνια χρειάζονται σιδεράκια για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Η τελική θέση των δοντιών αυτών είναι εκεί όπου εξουδετερώνονται οι δυνάμεις που ασκούν η γλώσσα από μέσα και τα χείλη απ’ έξω.

Ορθοδοντικά είναι σημαντικό ο οδοντίατρος να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε τα μόνιμα δόντια να έρχονται εξαρχής στις σωστές θέσεις, χωρίς στροφές και συνωστισμούς γιατί αυτό δημιουργεί σταθερότητα των δοντιών στις σωστές θέσεις που αντέχει στο χρόνο!

Χαλινός μέσης γραμμής και διάστημα

Άνω γνάθος: Η ύπαρξη διαστήματος, μεταξύ των κεντρικών τομέων, της τάξης των 2 – 3 mm, θεωρείται φυσιολογική στο στάδιο πριν την ανατολή των κυνοδόντων. Η ύπαρξη χαλινού χαμηλά προσφυόμενου στη μέση γραμμή θεωρείται από πολλούς ως η αιτία δημιουργίας αυτών των διαστημάτων. Κάποιοι προτείνουν όπως ο χαλινός αφαιρείται ακριβώς πριν την ανατολή των κυνοδόντων διότι πιστεύουν ότι η ύπαρξη του παρεμποδίζει την μετατόπιση των τομέων και αδυναμία χρησιμοποίησης του χώρου αυτού από τους κυνόδοντες. Από την άλλη όμως, η πρόωρη αφαίρεση του χαλινού θα οδηγήσει στη δημιουργία ουλώδους ιστού στη μέση γραμμή με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της σύγκλεισης του διαστήματος.

Γενικά αυτό που ισχύει είναι ότι η χαλινεκτομή πρέπει να γίνεται μετά την αλλαγή όλων των παιδικών δοντιών και την ανατολή των μονίμων δοντιών και εφόσον έγινε ορθοδοντική θεραπεία σύγκλεισης του διαστήματος .Η μόνη περίπτωση που ενδείκνυται η χαλινεκτομή να γίνεται πριν την ορθοδοντική θεραπεία είναι αν ο χαλινός δημιουργηθεί περίσσεια μαζικών ιστών (η οποία πολλές φορές είναι η επικίνδυνη) κατά τη διαδικασία σύγκλισης του διαστήματος, ειδικά αν το διάστημα είναι μεγαλύτερο των 5mm.

Στις περιπτώσεις που η ακτινογραφική εικόνα της κορυφής της φατνιακής ακρολοφίας μεταξύ των κεντρικών τομέων, που παρουσιάζει διάστημα με χαμηλή προσφυγή χαλινού, έχει σχήμα U ή V αυτό υποδηλώνει εισχώρηση των ινών του χαλινού στην οστική μέσης γραμμής.

Η εικόνα αυτή έγινε ενδεικτική για μεγάλη τάση υποτροπής του διαστήματος για αυτό και ενδείκνυται η τοποθέτηση μόνιμης σταθεροποίησης μεταξύ των κεντρικών τομέων.

Αγκυλογλωσσία

Είναι η πρόσφυση του χαλινού της γλώσσας πιο ψηλά στα ούλα από ότι πρέπει.

Τι πρόβλημα δημιουργεί;

Συνήθως κανένα. Μερικές φορές η ψηλή αυτή πρόσφυση του χαλινού μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση των ούλων από τα δόντια κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε υφίζηση των ούλων. Επίσης ,σε πολύ αραιές περιπτώσεις προκαλεί προβλήματα φώνησης λόγω μειωμένης κίνησης της γλώσσας. Αν και σπάνια εάν συμβαίνουν ένα ή και τα δύο πιο πάνω προβλήματα τότε, χρειάζεται η χειρουργική εκτομή χαλινού.

Η χειρουργική εκτομή γίνεται πολύ εύκολα και αναίμακτα είτε με τη χρήση λέιζερ ή με ηλεκτροτόμο.

Σε περίπτωση που το παιδί έχει παρουσιάζει προβλήματα φώνησης ,ο λογοπαθολόγος είναι ο πιο αρμόδιος για να αξιολογήσει εάν πράγματι η αιτία της ανεπαρκούς φώνησης είναι η αγκυλογλωσσία.

Οι Χορηγοί μας