Επίτιμα μέλη

Καθηγητής Jack Κυριάκος Τούμπας

Ο Καθηγητής Jack Κυριάκος Τούμπας, απέκτησε τα πτυχίο BSc (Hons) στην Βιοχημεία και Φυσιολογία από το πανεπιστήμιο του Leeds το 1976 και το μεταπτυχιακό του (MSc) στην ενδοκρινολογία των στεροειδών το 1977. Στη συνέχεια φοίτησε στην Οδοντιατρική Σχολή του ιδίου Πανεπιστήμιου και έλαβε το πτυχίο του (BChD) το 1984. Για τα επόμενα έντεκα χρονιά εργάστηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας σαν Senior Dental Officer στην Παιδοδοντιατρική.

Ακολούθως μετά από επιτυχείς εξετάσεις πήρε το τίτλο του Fellow in Dental Surgery του Royal College of Surgeons of England (FDSRCS) και στη συνέχεια τον τίτλο του Διδάκτορα (PhD) από το πανεπιστήμιο του Leeds μετά από μακρόχρονη ερευνητική εργασία στο θέμα των συσκευών βραδείας απελευθέρωσης φθορίου. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια σαν Lecturer και Senior Lecturer Παιδοδοντιατρικής στο πανεπιστήμιο του Leeds, μέχρι τον Οκτώβριο του 2004 που εξελέγη τακτικός Καθηγητής με προσωποπαγή έδρα στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διατελέσει και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος Παιδοδοντιατρικής στο Leeds Dental Institute.

Ο καθηγητής J.Κ.Τούμπας είναι ex-officio μέλος του Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής (EAPD) και Διευθυντής Σύνταξης στο επίσημο περιοδικό της Ακαδημίας, το European Archives of Paediatric Dentistry. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της EAPD και της ORCA (European Organisation for Caries Research). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει διατελέσει μέλος σε διάφορες επαγγελματικές επιτροπές και οργανισμούς καθώς και Πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του British Society of Paediatric Dentistry. Είναι επίσης εξωτερικός εξεταστής σε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα εκπαίδευσης στη Παιδοδοντιατρική τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς.

Ο Καθηγητής Τούμπας έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 75 άρθρα / βιβλία σε διεθνή περιοδικά και περισσότερες από 120 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Για το ερευνητικό του έργο του έχουν δοθεί εγχώριες και διεθνείς χορηγίες σχεδόν £2.5 εκατομμυρίων. Είναι επίσης συν-συγγραφέας των βιβλίων 'Restorative Techniques in Paediatric Dentistry' και 'Dental Traumatology'.

Είναι διεθνώς καταξιωμένος για το επιστημονικό και κλινικό του έργο με αποτέλεσμα να είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής σε όλο τον κόσμο. Το ιδιαίτερα ερευνητικά του πεδία που ασχολείται πολλά χρόνια είναι οι μέθοδοι πρόληψης της τερηδόνας, οι συσκευές βραδείας απελευθέρωσης φθορίου και η χρήση του φθορίου.

Δρ. Νίκος Α. Λυγιδάκης

Ο Δρ. Νίκος Α. Λυγιδάκης εργάζεται σαν Παιδοδοντίατρος στην Αθήνα στο ιδιωτικό του πολυιατρείο. Είναι επίσης ιδρυτής από το 2001 και τώρα Σύμβουλος Παιδοδοντίατρος στο Οδοντιατρικό Κέντρο για Παιδιά του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα, ενώ από το 1995 Honorary Reader Παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, UK όπου διδάσκει σαν επισκέπτης καθηγητής στο εκεί μεταπτυχιακό Τμήμα.

Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1980 και συμμετείχε στις δραστηριότητες του Τμήματος Παιδοδοντιατρικής μέχρι το 1982. Το διάστημα 1982-1985 μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία σαν Υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου. Είναι κάτοχος Master of Science in Medicine (Genetics), Master of Science in Dentistry (Child Dental Health) και Διδακτορικού PhD (Oral-Facial Genetics).

Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής (EAPD) καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας. Όντας ένα από τα 21 ιδρυτικά μέλη της EAPD, έχει υπηρετήσει σε διάφορες επιτροπές και έχει εμπλακεί ενεργά στην διοργάνωση μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών επιστημονικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανόμενου του εκπαιδευτικού προγράμματος ‘EAPD Hermes project’ το οποίο δημιούργησε το 2008. Στην Ελλάδα είναι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, υπεύθυνος των προγραμμάτων Πρόληψης και Αγωγής Στοματικής Υγείας και τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας του ΥΥΚΑ. Σαν αποτέλεσμα της συνεχούς ενασχόλησης του με τον τομέα της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης στα παιδιά έχει υπάρξει μέλος και επικεφαλής πολλών κρατικών επιτροπών σε θέματα οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών υγείας.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 50 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 500 διεθνείς αναφορές στο έργο του, σχεδόν 200 ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια ενώ έχει γράψει 5 κεφάλαια σε βιβλία. Είναι κριτής σε μια σειρά από διεθνή περιοδικά και Βοηθός Έκδοτης στο European Archives of Paediatric Dentistry.

Το ερευνητικό και κλινικό του ενδιαφέρον περιλαμβάνει τις οδοντικές ανωμαλίες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, την θεραπεία υπό γενική αναισθησία, το τραύμα, τις προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών και την προληπτική ορθοδοντική, θέματα στα όποια συχνά είναι προσκεκλημένος ομιλητής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Για τα επιστημονικά και επαγγελματικά του επιτεύγματα έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις τόσο εθνικά όσο και διεθνώς, συμπεριλαμβανόμενου του Fellowship of the Royal Society of Medicine (UK), του Membership of the American Association for the Advancement of Science και του New York Academy of Science.

Οι Χορηγοί μας