Ουλίτιδα

Τί είναι η ουλίτιδα;

Είναι η δεύτερη συχνότερη πάθηση που εμφανίζεται στο στόμα. Αφορά στα ούλα τα οποία εμφανίζονται ερυθρά, πιο φουσκωμένα και αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή σε πιο σοβαρές μορφές ακόμα και κατά τη μάσηση.

Εάν η ουλίτιδα παραμείνει στα ούλα για πολλά χρόνια τότε μπορεί να μετατραπεί σε περιοδοντίτιδα, που είναι μια σοβαρή πάθηση όπου το κόκκαλο γύρω από τις ρίζες των δοντιών διαλύεται και κατεβαίνει, τα ούλα ξεκολλούν από τη ρίζα και έτσι τα δόντια αρχίζουν να χαλαρώνουν και να αποκτούν κινητικότητα, με τελικό αποτέλεσμα την απώλειά τους.

Τί προκαλεί την ουλίτιδα;

Η μικροβιακή πλάκα που συσσωρεύεται στην επιφάνεια των δοντιών η οποία βρίσκεται κοντά στα ούλα.

Πώς θεραπεύεται η ουλίτιδα;

Η τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής με καθημερινό βούρτσισμα πρωί και βράδυ και καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο οδοντιάτρος μπορεί να σας συστήσει πιο εξειδικευμένη οδοντόκρεμα ή στοματικό διάλυμα. Το στοματικό διάλυμα βοηθά στην μείωση των μικροβίων και στην διάσπαση της μικροβιακής πλάκας, επ'ουδενί λόγω όμως δεν πρέπει να αντικαθιστά το βούρτσισμα και το νήμα.

Επίσης, κανένα στοματικό διάλυμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον τα πλείστα από αυτά προκαλούν ανθεκτικά μικροβιακά στελέχη, ή άλλες παρενέργειες όπως μεταλλική γεύση και δυσχρωμία δοντιών και δυσχρωμία δοντιών.

Oυλίτιδα, κόκκινα και φουσκωμένα ούλα. Οι λευκές περιοχές στα δόντια κοντά στα ούλα απεικονίζουν αυξημένη μικροβιακή πλάκα.

Περισσότερα...

Τα σημάδια των Παθήσεων των Ούλων και πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Πρησμένα ούλα και αίμα στην οδοντόβουρτσα είναι σημάδια πιθανής πάθησης των ούλων.

Αυτές οι παθήσεις είναι κατηγοριοποιημένες ανάλογα από τη σοβαρότητά τους.

Τα δυο μεγάλα στάδια των παθήσεων των ούλων είναι οι:

 • Ουλίτιδα
 • Περιοδοντίτιδα

Οι ασθένειες των ούλων είναι υπεύθυνες για το 70% των απωλειών δοντιών στους ενήλικες. Περίπου 75% των ανθρώπων άνω των 35 ετών θα προσβληθούν σε κάποια φάση της ζωής τους από ουλίτιδα.

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τη μικροβιακή πλάκα που σχηματίζεται πάνω στα δόντια. Η πλάκα αυτή είναι προσκολλημένη πάνω στα δόντια και δημιουργείται από τα υπολείμματα των φαγητών που τρωμε μαζί με μικρόβια.

Αρχικά η πλάκα σχηματίζεται και προσκολλάται χαλαρά πάνω στα δόντια. Στο στάδιο αυτό μπορεί να αφαιρεθεί με ένα προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών και με τη χρήση του οδοντιατρικού νήματος για τις επιφάνειες που βρίσκονται μεταξύ των δοντιών.

Στη συνέχεια όμως, η μικροβιακή πλάκα γίνεται σκληρή και προσκολλάται με πολύ ισχυρό τρόπο στα δόντια. Δεν φεύγει εύκολα και χρειάζεται καθάρισμα από τον οδοντίατρο για να φύγει. Η μικροβιακή πλάκα των δοντιών εκτός από την ουλίτιδα είναι αιτία και για την τερηδόνα.

Η ουλίτιδα είναι μια ασθένεια για την οποία υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη. Επίσης εάν αντιμετωπισθεί στα αρχικά της στάδια μπορεί να υποχωρήσει πλήρως.

Εάν όμως η μικροβιακή πλάκα δεν αφαιρεθεί και η ουλίτιδα αφεθεί να εξελίσσεται, τότε οι τοξίνες που παράγουν τα μικρόβια όπως επίσης και η αντίδραση του οργανισμού, κάνουν τα ούλα να υποχωρούν. Δημιουργούνται χώροι μεταξύ των δοντιών και των ούλων όπου μαζεύονται και αναπτύσσονται περισσότερα μικρόβια με κίνδυνο να προσβληθεί η ρίζα του δοντιού και το κόκαλο.

Η κατάσταση αυτή εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και ορθά οδηγεί στην περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα καταστρέφει σιγά σιγά το κόκαλο που περιβάλλει τα δόντια και οδηγεί στην απώλεια τους.

Η πρόληψη βασίζεται στο βούρτσισμα των δοντιών. Το καθάρισμα των δοντιών με το οδοντιατρικό νήμα μπορεί να βοηθά πολύ, ιδιαίτερα για τις επιφάνειες που βρίσκονται μεταξύ των δοντιών όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίζει καλά.

Η διατροφή παίζει ρόλο στη γένεση και διατήρηση της ουλίτιδας. Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρο ή όξινες ουσίες, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων ιδιαίτερα εάν δεν καθαρίζεται καλά το στόμα μετά από το φαγητό.

Ορισμένα λαχανικά όπως το καρότο και το σέλινο, που έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορούν σύμφωνα με μερικές μελέτες, να βοηθούν στο να σπάζει η μικροβιακή πλάκα.

Η απουσία από τη διατροφή ορισμένων βιταμινών έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας. Σε σχετικές έρευνες βρέθηκε ότι άτομα που έχουν μειωμένη βιταμίνη C στη διατροφή τους, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Η εξέταση των δοντιών και των ούλων από τον οδοντίατρο έχει καθοριστική σημασία για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Ο καθαρισμός της πέτρας από τον οδοντίατρο μπορεί να προλάβει την επιδείνωση της χρόνιας ουλίτιδας που μετεξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα με κίνδυνο απώλειας των δοντιών.

Τρεις στους τέσσερις ενήλικες θα βιώσουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους μια πάθηση των ούλων.

Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο είναι καλό ο οδοντίατρος να εξετάζει το στόμα και τα δόντια για να γίνονται εάν είναι αναγκαίο οι καθαρισμοί που επιβάλλονται όπως επίσης και η φροντίδα των δοντιών που το απαιτούν.

Η ουλίτιδα είναι μια πρώιμη μορφή μιας σοβαρής πάθησης των ούλων και είναι αναστρέψιμη με τη σωστή στοματική φροντίδα.

Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει έντονη δυσφορία και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο έλεγχος για προειδοποιητικά σημάδια όπως:

 • Ούλα που ματώνουν εύκολα ή είναι συχνά κόκκινα και πρησμένα
 • Ευαισθησία των δοντιών
 • Επίμονη δυσάρεστη αναπνοή χειρότερα από ποτέ, στα πιο προχωρημένα στάδια της πάθησης.

Οι Παθήσεις των Ούλων μπορούν να επηρεάσουν τη γενικότερη υγεία σας.

Πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται στη δίαιτα και την άσκηση και πολλές φορές δε δίνουν τη πρέπουσα σημασία στα δόντια, ούλα και στόμα τους.

Για πολλούς η συνειδητοποίηση έρχεται μετά από συγκεκριμένες διαδικασίες στη καρέκλα του οδοντογιατρού τους.

Παρ' όλα αυτά, για όλους η στοματική υγιεινή πρέπει να γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας δεδομένου της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ της στοματικής υγείας και της ολικής υγείας.

Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να κάνουν ένα μεμονωμένο παράγοντα πιο ευαίσθητο στην ουλίτιδα, κάποιοι από τους οποίους είναι:

 • Ελλιπής στοματική υγιεινή
 • Κακή διατροφή
 • Κάπνισμα
 • Ηλικία
 • Γενετική προδιάθεση
 • Ορμονικές αλλαγές
 • Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές
 • Στρες
 • Μυκητιακές και άλλες προερχόμενες από ιούς μολύνσεις
 • Συστηματικές ασθένειες
 • Παθήσεις που εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού
 • Εγκυμοσύνη
 • Θεραπείες ορθοδοντικής

Τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα της ουλίτιδας

 • Τα ούλα χάνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους και γίνονται κόκκινα, πρησμένα, διογκωμένα με ακανόνιστο σχήμα και προκαλούν πόνο
 • Παρουσιάζεται αίμα κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή κατά το καθάρισμά τους με οδοντιατρικό νήμα
 • Τα ούλα υποχωρούν από τα δόντια, παθαίνουν δηλαδή υφίζηση.
 • Εάν η ουλίτιδα μείνει αθεράπευτη τότε εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα όπου δημιουργούνται χώροι μεταξύ των δοντιών και των ούλων.
 • Είναι δυνατόν να αποκαλύπτεται και η ρίζα των δοντιών
 • Κακοσμία του στόματος, ύπαρξη πύου μεταξύ των ούλων και των δοντιών
 • Αλλαγές στα δόντια, τροποποιήσεις της θέσης τους, απομάκρυνση των δοντιών μεταξύ τους, απώλεια δοντιών
 • Ανάμεσα σε πολλά, ο πόνος είναι μια καλή ώθηση να αποκωδικοποιήσουμε την παρουσία ενός προβλήματος.
 • Παρ’ όλα αυτά, με την ουλίτιδα, σε αυτό το στάδιο μπορεί να υπάρχουν ελαφριά ή έως και καθόλου σημάδια.

Το καρότο και το σέλινο, έχουν ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες! Μπορούν, να βοηθούν στο να σπάζει η μικροβιακή πλάκα.

Οι Χορηγοί μας