Ποτέ ξεκινά το βούρτσισμα;

Με την ανατολή των πρώτων δοντιών και το αργότερο από ενός έτους.

Έρευνες έδειξαν ότι όταν το βούρτσισμα ξεκινά περίπου στην ηλικία του ενός έτους, τα μικροβιακά στελέχη ξεριζώνονται στην αρχή, πριν αυξηθούν και γίνουν παθογόνα και διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα σ`όλη την παιδική ηλικία αλλά και μετέπειτα.

Όπως αναφέραμε και πριν το παιδί όταν γεννηθεί δεν έχει στο στόμα του τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα. Γύρω στην ανατολή του πρώτου δοντιού ξεκινά η συσσώρευση μικροβίων στο στόμα είτε από την μητέρα, είτε με άλλους τρόπους.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μην αφήσετε να αυξηθούν τα μικρόβια αυτά στο σάλιο.

girl brushing her teeth

Έρευνες απέδειξαν ότι:

Παιδιά με λιγότερα μικρόβια στο στόμα γίνονται ενήλικες με λιγότερες τερηδόνες.

Πότε θα πρέπει να ξεκινήσω να βουρτσίσω τα δόντια του μωρού μου;

Ακόμα πριν εμφανιστούν τα δόντια θα πρέπει να καθαρίζονται τα ούλα του παιδιού. Μπορεί να χρησιμοποιείται μια βρεγμένη γάζα ή ειδικό υγρό μαντηλάκι.

Ξεκινήστε το βούρτσισμα στην ηλικία του ενός έτους

Βούρτσισμα από ενός έτους = O Θησαυρός της πρόληψης!

  • Χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόπαστα σε ποσότητα μπιζέλι στη σωστή δόση φθορίου σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντίατρου σας (Δείτε πίνακα στο κεφάλαιο βούρτσισμα)
  • Βουρτσίστε 2 φορές την ημέρα πρωί - βράδυ τα δοντάκια χωρίς να ανησυχείτε ότι το παιδί σας θα καταπιεί την οδοντόπαστα, εφόσον η ποσότητα είναι τόσο μικρή δεν βλάπτει καθόλου.
  • Μη ξεπλένετε τα δόντια του μωρού αλλά αφήστε την οδοντόπαστα για να δράσει με το φθόριο που περιέχει πάνω στα δόντια.

Πόσο φθόριο πρέπει να έχει η οδοντόκρεμα;

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντίας ( EAPD) προτείνονται:

Μεγαλώνοντας το παιδί σας και ενώ το γίνεται πιο ανεξάρτητο, το βούρτσισμα εξακολουθεί να χρειάζεται όχι απλά επιτήρηση αλλά θα πρέπει ο ίδιος ο γονέας να βουρτσίζει τα δόντια του παιδιού τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 8 ετών.

Οι Χορηγοί μας