Κακές στοματικές συνήθειες

Πιπίλα

Πρέπει να σταματησει μεταξυ 2 – 4 ετων.

Περαιτέρω χρήση της και ανάλογα με την ένταση και την διάρκεια θηλασμού της, μπορεί να προκαλέσει:

 • Παραμόρφωση της άνω γνάθου με προπέτεια των άνω δοντιών.
 • Στένωση της άνω γνάθου ή και άνοιγμα μεταξύ άνω και κάτω δοντιών (πρόσθια ανοικτή δήξη ).
 • Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ομιλίας και της φώνησης.
 • Να προκαλέσει πλημμελή κατάποση (δηλαδή προώθηση γλώσσας ανάμεσα στα δόντια κατά την κατάποση)

Θηλασμός δακτύλου

Προκαλεί τις ίδιες ανωμαλίες όπως την πιπίλα. Μάλλινο γάντι ή φάρμακο στο δάκτυλο μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Αλλιώς στην ηλικία των τεσσάρων ετών ο οδοντίατρος τοποθετεί ειδικό μηχανισμό που αποτρέπει στο παιδί να θηλάζει το δάκτυλο του.

Στοματική αναπνοή

Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνέει ρινικά και χρησιμοποιεί το στόμα του ν' αναπνέει, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.

Χρόνια στοματική αναπνοή αλλοιώνει σοβαρά την σωστή ανάπτυξη των γνάθων και δοντιών. Αυτό συμβαίνει διότι αλλάζει η θέση της γλώσσας και των χειλέων στη θέση ανάπαυσης με αποτέλεσμα αντί τα χείλη να είναι κλειστά και η γλώσσα να είναι ήρεμη στην υπερώα (ουρανίσκο), συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή το στόμα είναι ανοικτό για να αναπνέει το παιδί, τα χείλη χαλαρά χωρίς να ακουμπούν μεταξύ τους και η γλώσσα έξω από το στόμα εμποδίζοντας τα πάνω μπροστινά δόντια να έρθουν σε επαφή με τα αντίστοιχα κάτω δόντια.

Επειδή τα μαλακά μόρια, δηλαδή τα χείλη, τα μάγουλα και η γλώσσα είναι αυτά που καθοδηγούν τη σωστή διαμόρφωση των οστών των γνάθων, εάν αυτά δεν είναι στη σωστή θέση την ώρα της ανάπαυσης τότε δημιουργούνται οι εξής ανωμαλίες:

 • Στένωση της άνω γνάθου (εικόνα)
 • Άνοιγμα μεταξύ των πρόσθιων δοντιών οπότε το παιδί δεν μπορεί πια να δαγκώσει
 • Προώθηση της γλώσσας έξω από το στόμα τόσο κατά την κατάποση όσο και στη θέση ανάπαυσης, κ.α.

Είναι σημαντικό λοιπόν να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπνεύσει ρινικά που είναι και η σωστή οδός αναπνοής.

Περισσοτερες Πληροφοριες

Η Ευρωπαική και η Αμερικάνικη ακαδημία παιδοδοντιατρικής συστήνει όπως οι συνήθεις αυτές σταματούν μεταξύ 2 - 4 ετών.

Ο θηλασμός της πιπίλας και του δακτύλου είναι μια φυσική ανάγκη που ηρεμεί και χαλαρώνει το παιδί. Οι ψυχολόγοι λένε ότι ο παρατεταμένος θηλασμός της πιπίλας ή του δακτύλου σχετίζεται με κάποια μορφή μητρικής συναισθηματικής έλλειψης. Ακόμα, αν το παιδί δεν θηλάσει την μητέρα του σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε μπορεί να καταφύγει σε αυτές τις συνήθειες ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες του για γαλήνη, ηρεμία και χαλάρωση. Παρόλα αυτά, οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι ότι οι συνήθειες αυτές αν συνεχιστούν πέραν των 2 ετών παρεμβάλονται με την φυσιολογική ανάπτυξη των γνάθων και συγκεκριμένα πιθανόν να προκαλέσουν σε άλλοτε άλλο βαθμό τα εξής:

 • Προπέτεια των άνω μπροσθίων δοντιών
 • Χασμοδοντία ,δηλαδή άνοιγμα μεταξύ άνω και κάτω μπροσθίων δοντιών κατά την σύγκλειση
 • Σταυροειδή σύγκλειση και ασυμμετρία προσώπου
 • Λανθασμένη κατάποση με την γλώσσα να παρεμβάλεται ανάμεσα στα μπροστινά δόντια κατά την κατάποση
 • Προβλήματα ομιλίας ειδικά με στο γράμμα ς

Αν το οικογενειακό περιβάλλον το επιτρέπει, ξεκινήστε τις προσπάθειες για διακοπή των συνηθειών αυτών γύρω στην ηλικία των δύο ετών. Καλό είναι να αποφεύγετε τις προσβολές ή τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά. Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει διαφορετικές ανάγκες.

Όταν το παιδί ωριμάσει και μπορεί να επικοινωνεί ικανοποιητικά, τότε μπορείτε να αρχίσετε να περιορίζετε την χρήση των συνηθειών αυτών. Βάλτε περιορισμούς ως προς το πότε και που δικαιούται το παιδί σας να εξασκεί τις συνήθειες αυτές, αντικαθιστώντας παράλληλα την απόλαυση που πέρνει το παιδί με άλλα πράγματα, όπως να κρατά μαλακά ζωάκια, να διηγήστε περισσότερα παραμύθια ή να σας αγγαλιάζει περισσότερη ώρα την ώρα του ύπνου. Την ημέρα, μπορείτε να του δώσετε παιγνίδια που θα απασχολούν και τα δύο του χέρια, ή άλλες δραστηριότητες, ώστε να ξεχνιέται.

Ωστόσο, αν το παιδί σας συνεχίζει τις συνήθειες αυτές πέραν των 4 ετών, καλό είναι να το φέρεται στο ιατρείο. Πολλές φορές μόνο και μόνο που συζητάμε με το παιδί και το παροτρύνουμε να πετάξει την πιπίλα, μπορεί να σταματήσει την συνήθεια και από το ίδιο βράδυ μάλιστα. Αυτό βέβαια θα συμβεί αν το παιδί ήταν έτοιμο να το πράξει, απλά ήθελε βοήθεια. Αν το παιδί δεν το σταματήσει με το διάλογο και εφόσον το παιδί αποζητά από μόνο του τη βοήθεια μας, τότε μπορούμε να του προτίνουμε ένα ειδικό ακίνητο ορθοδοντικό μηχανισμό ο οποίος τοποθετείται στο στόμα για 6 - 9 μήνες και εμποδίζει το δάκτυλο να θηλάζεται. Συνήθως το παιδί θα σταματήσει αμέσως τη συνήθεια.

Σημαντική σημείωση: Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η απότομη και βάναυση διακοπή της συνήθειας του θηλασμού της πιπίλας ή του δακτύλου χωρίς την συγκατάθεση του παιδιού εφόσον κάτι τέτοιο θα προκαλούσε βαθύ ψυχολογικό τραύμα στο παιδί και καταφυγή σε άλλες πολύ χειρότερες στοματικές συνήθειες στην εφηβία.

Περισσότερα στο άρθρο της κ. Τένιας Μακρή

Οι Χορηγοί μας